Wednesday, January 20, 2010

Pengawas~Bukan senang

Hmm....bukan senang jadi pengawas....

MenJADI pengawas pun susah, nak berTUGAS lagi lah susah.

Pengawas ni bukan setakat pakai baju cantik dan menjerit kat orang...well, mostly that, but there's more....

Pelajar pun bermacam-macam. Kami suka yang obidient, tapi ada yang degil.

One type yang egonya tinggi, like the girl pagi tadi dekat tangga bilik seni....(bukan awak, Deyna, awak budak baik). Bukan nye susah nak toleh, nak mintak izin, atau toleh bila orang tanya nak pegi mana. Dahlah jalan pun dengan hidung meninggi. Kalau buzy pun bukannya tak boleh nak menoleh n then jawab pertanyaan orang, "nak pegi mana?", "nak pegi jumpa cikgu". Tak susah. Tulah, aku memang pantaaannngggg orang yang egonya tinggi.

One type suka main-main - mempermainkan pengawas. Ni lagilah, loya buruk. Sekurang-kurangnnya si ego tinggi mungkin tak dengar, sebab tak menoleh. Tapi si ego tinggi tadi memang ego tinggi, monisha tegur pun pegi tengkingnya balik.... Ni dah menoleh, dah melihat pengawas yang menegur, terus jadi kerang busuk n then mengingkari lagi pulak..... aku ghase nak ghebus si kerang busuk itu.....

One type pulak melawan... terutama kalau pengawas yang mnegur itu dianggap lemah. PAdahal tak terpikia' ke, kalau si pengawas itu tak bagus, takkanle dipilih.

One type pulak, suka ambil kesempatan. Sebagai kawan kepada pengawas, dia sepatutnya faham kerasa bersalahan pengawas nak menegur kawan sendiri. Kalau kasar sikit, takut tersinggung. Tapi nilah masalahnya, sesetengah ambik kawan pengawas for granted. sebabkan pengawas yang menegur itu kawan sendiri, taknak ikut cakap, macam, balik kelas selepas rehat sama-sama. Pengawas memang balik lambat sikit, yang bukan pengawas tu usah le ikut. You're putting your friend's title at risk! timbang rasa-lah sikit. Kalau cikgu nampak, cikgu akan salah faham terhadap pengawas ini, pilih kasih pada kawan. Jadi, si kawan yang bukan pengawas itu timbang rasa-lah sikit. Apa yang penting? KERJASAMA. PLease, tolong faham. Tolong, please understand. Please, please faham. Tolong, tolong understand.

Cikgu kata, pelajar sangat memandang tinggi terhadap pengawas....i sincerely doubt that.

No comments:

Post a Comment