Friday, September 25, 2009

PLease, luangkan masa anda untuk ini, dan renungkanlah. . . (some kind of tread untuk semangat PMR)

Wah! best giler raya tahun ni, ada ketupat, nasi impit, KUAH KACANG, sate dan KUAH KACANG, kuih raya, almond london, tart nenas, pendek kata, macam-macam aDA! Perut pun semakin kembung, bontot pown semakin kembang.... huhuhu

anyways, itu bukanlah ceritanya. Hari ini, ada dua orang budak dtang beraya. sorang darjah 6, sorang lagi darjah tiga. Tak macam budak-budak sri wangsa yang langsung tak pasti identiti asal usul nya, budak dua orang ni memang dah mak ku kenal. diorang ni orang susah. Datang rumah ke rumah jual kuih n nasi lemak, selalunyelah. tapi kali ni datang nak raya.

So, mak jemput masuk ke rumah. "macam restoran" kata budak tu ( merujuk kepada bahagian rumah yang baru di-konstrak, merangkap dewan makan incase ada tetamu) Mak pown yang dah lama curious pasal budak-budak kecik ni, yang bersusah payah cari duit, pun mula-lah interview....

Mak bapak budak-budak ni bercerai. bapaknya , katanya Manager hotel di bahagian mana entah " tidak ambil tanggungjawab", power btul ayat budak 12 tahun ni. Aku zaman tu, otak yang ghupe macam cacin kerawet memang benda-benda yg dipikir begitulah, cacin kerawit dan ubat cacin. Memang pandai, Trial UPSR dapat 3A 2B. Ada potensi. Adik beradik 8 org, campur 2 lagi anak bapak baru ni, yang menganggur. Adik bongsu, skarang dah umur 9 bulan diserahkan pada org lain, tpaksa, nak buat macam mana...

Kakak sulung dapat tajaan MARA di MRSM, adik drjah 3 periksa banyak dpat A. Brilliant adik-beradiknye.

Fikiran die mmg matang, tolong mak dia, die yang rasa itu tanggungjawab dia.

Sama-sama kite doa untuk masa depan anak beranak tu, dan muga2 bapaknya untuk bertanggungjawab, ataupun hotel tu ghuntuh atas kepala die. Pigi Mampos lah durjana!

Ambillah pengajaran, iktibar, muga2 tread ini telah menaikkan semangat kume utk PMR~

1 comment:

  1. Adorable cute hand made bear for sales,Come N visit Us at http://lov-a-lotbear.blogspot.com

    ReplyDelete